I väntan på Bromma

Det känns mer än märkligt. Vi är 90 passagerare som sitter "inspärrade" i ett flygplan på Bromma.

Tålmodigt har vi alla låst fast oss med säkerhetsbälten. Flygvärdinnan har demonstrerat hur man ska få på sig flyt- eller räddningsvästen och hur syrgasmasken ska fästas över näsan om...

Så bryter den belgiske piloten in och berättar att planet inte kan lyfta. Datasystemet på Bromma har havererat och ingen kan säga eller veta när vi kommer iväg. Mången hoppas förmodligen att syrgasmaskerna ska ramla ner från taket. Temperaturen utanför planet är mellan 25-30 grader. Efter 65 minuter kommer beskedet att datasystemet är i skick och vi lyfter.

Finns det verkligen inget reservsystem på en flygplats av Brommas storlek? Hur går det för alla ankomster som sker i dimma, töcken och mörker om datasystemen för avgångar havererar? Man kan väl ändå få undra. Och under alla omständigheter kan vi svettande passagerare än en gång - för så är det nog - konstatera att sårbarheten är omfattande.

Erinrar mig en episod från realskoleåren. Hyggliga bilister hade låtit mig lifta till Hjortkvarn. men jag skulle till Fjugesta. På perrongen i Hjortkvarn mötte jag en herre i vit vegamössa.

Av med skolmössan och sporde om farbror kunde säga mig när tåget går till Örebro.

- Töget, ja-a det kan fälle gå vid sju, ja-a det kan fälle gå förr mä.

Tåget gick 19.10, således mer precist än när Brommas datorer är utslagna den 27 juni (eller när det har snöat över rälsen 2011).

En kinesisk man vankade av och an på den enorma flygplatsen i Frankfurt. Plan landade och plan lyfte. Till slut undrade någon varför mannen dröjde sig kvar så länge.
- Jag väntar in min själ, lär han ha svarat.

I söndags var författaren Torgny Lindgren sommarpratare i radion (fast jag gillar inte ordet "pratare"). Han skriver gärna sina manus för hand. Författaren Per Gunnar Evander skriver sina manus på en gammal skrivmaskin. Typ Halda. Datorkrångel förhindrar inte att dessa prosans giganter lyfter.

Påstår inte att 90 personer på Bromma flygplats i hetta inväntade sina själar. Men det skulle förvåna om inte datorhaveriet ledde till någon eftertanke eller reflexion. Det gjorde ju faktiskt det! Och det är inte helt fel, som det heter.
Publicerat den 29 juni 2011